Hypnotherapie

Home / Aanbod / Hypnotherapie

Hypnose – Hypnotherapie

Wat is hypnose?

Hypnotherapie is een methode om klachten van psychische en psychosomatische aard te behandelen. Het gebruik van trance of hypnose vormt de kern van deze behandelvorm

Ons onderbewustzijn is in staat om alle informatie, die via allerlei kanalen dagelijks bij ons binnenkomt, te analyseren en van daaruit een gedrag of gewoonte te ontwikkelen. Hypnose is een wetenschappelijk onderbouwde manier om via aanvaardbare suggesties (en dus niet tegen iemands wil) veranderingen aan te brengen in dat gedrag of die gewoonte. M.a.w. dankzij suggesties, die relevant zijn voor je probleem wordt er gewerkt aan een blijvende, positieve verandering.

Veel dagelijkse moeilijkheden, denk maar aan chronische pijnen, angsten en fobieën, stress, slaapstoornissen, depressieve klachten, burn -out, seksuele problemen,… kunnen met hypnotherapie worden behandeld.

Hypnose is een doeltreffend en veilig instrument dat inwerkt op uw innerlijke kracht om zo uw doelen te bereiken en het beste in uzelf naar boven te halen. Hiernaast kan het effect van allerlei andere vormen van therapie worden versterkt.

Hypnotherapie kan worden ingezet als een op zichzelf staande behandelmethode of als ondersteuning voor de reguliere en complementaire geneeskunde. Zelf combineer ik hypnotherapie heel vaak met andere methodieken uit mijn toolbox.

Hypnose is een doeltreffend en veilig instrument dat inwerkt op uw innerlijke kracht om zo uw doelen te bereiken en het beste in uzelf naar boven te halen. Hiernaast kan het effect van allerlei andere vormen van therapie worden versterkt.

Hypnotherapie kan worden ingezet als een op zichzelf staande behandelmethode of als ondersteuning voor de reguliere en complementaire geneeskunde. Zelf combineer ik hypnotherapie heel vaak met andere methodieken uit mijn toolbox.

Een exacte therapieduur is meestal niet aan te geven. Een lichte klacht, zonder ‘ernstige’ achtergronden kan in een paar sessies verholpen zijn, soms zelfs in één sessie. De behandelduur van ‘ernstige klachten’ kan langer duren. Wel is in dergelijke gevallen meestal spoedig een aanzienlijke verbetering merkbaar.

Bijkomende informatie over hypnose:

Over hypnose en hypnotherapie bestaat allerlei misverstanden. Heel wat mensen geloven dat het als het ware over iets magisch, bijna bovennatuurlijks gaat. Eenvoudig gezegd is hypnose het gebruik van een geleide relaxatie, intense concentratie en gefocuste aandacht om zo in trance te gaan. Iedereen kan deze staat bereiken. Vaak ervaren mensen hierbij een diepe ontspanning waarbij de aandacht zo gefocust is dat de cliënt al de rest kan laten verschuiven naar de achtergrond.

Het is belangrijk om te beseffen dat elke hypnose een vorm van zelfhypnose is. De therapeut begeleidt je in dit proces, maar jij neemt wel de beslissing om in hypnose te gaan. De therapeut kan je dan ook niet in hypnose brengen als je dit niet wil. Hypnotiseerbaarheid kan geoefend worden. Je kan jezelf m.a.w. trainen om steeds sneller en dieper in trance te gaan. Sommige mensen hebben meer oefening nodig dan anderen.

Eenmaal in hypnose/ trance kan er op een al dan niet interactieve manier problemen worden opgelost of verwerkt. Terwijl je in hypnose bent, blijft je kritische waarneming, je moreel besef actief. Er kan je niets opgelegd worden wat tegen jouw waarden of normen ingaat, je zou dan spontaan uit hypnose komen. M.a.w. je bewuste blijft alert terwijl je toegang krijgt tot je onderbewustzijn, waar al je herinneringen, ervaringen en gewoontes zijn opgeslagen. Via hypnose gaan we hiermee aan de slag.

De therapeut kan je niets laten doen tegen je wil. Je verliest helemaal niet de controle over jezelf zoals wel eens wordt gedacht. Door je onderbewustzijn aan te spreken ga je zelfs meer controle ervaren. De manier waarop hypnose binnen de medische of psychotherapeutische praktijk wordt gebruikt, wijkt dus nogal af van wat de meeste mensen zich daarvan voorstellen via showhypnose.

Je kan op ieder moment terugkeren uit hypnose. Er is nog nooit iemand in hypnose blijven hangen.

Iedereen ervaart hypnose anders, maar de meeste mensen ervaren hypnose als een aangename ervaring. Als je in trance bent, blijf je je bewust van je omgeving, maar deze verschuift meer naar de achtergrond. Eenmaal uit hypnose herinner je je alles wat er is gebeurd.

Hypnose is helemaal niet gevaarlijk als je je laat begeleiden door een goed opgeleide hypnotherapeut. Het is in elk geval belangrijk dat al je vragen over hypnose zijn beantwoord vooraleer dat je aan de eerste sessie begint. Dus vraag zeker eerst nog meer uitleg over die dingen die u bezighouden.

Toepassingsmogelijkheden

Hypnose heeft heel wat toepassingsmogelijkheden, zoals:

 • Stoppen met roken
 • Afslanken
 • Verslaving
 • Slaapproblemen
 • Angsten en fobieën
 • Stress
 • Pijn
 • Depressie
 • Zelfvertrouwen
 • Concentratie
 • Allergie
 • Traumaverwerking
 • Zwangerschap en bevalling
 • ….

Voor meer informatie over hypnose kan je terecht op www.vhyp.be/hypnose