Hypnotherapie

Home / Aanbod / Hypnotherapie

Hypnose – Hypnotherapie

Wat is hypnose?

Over hypnose en hypnotherapie bestaat allerlei misverstanden. Heel wat mensen geloven dat het als het ware over iets magisch, bijna bovennatuurlijks gaat. Eenvoudig gezegd is hypnose het gebruik van een geleide relaxatie, intense concentratie en gefocuste aandacht om zo in trance te gaan. Iedereen kan deze staat bereiken. Vaak ervaren mensen hierbij een diepe ontspanning waarbij de aandacht zo gefocust is dat de cliënt al de rest kan laten verschuiven naar de achtergrond. Eenmaal in hypnose/ trance kan er op een al dan niet interactieve manier problemen worden opgelost of verwerkt. Terwijl je in hypnose bent, blijft je kritische waarneming, je moreel besef actief. Er kan je niets opgelegd worden wat tegen jouw waarden of normen ingaat, je zou dan spontaan uit hypnose komen. M.a.w. je bewuste blijft alert terwijl je toegang krijgt tot je onderbewustzijn, waar al je herinneringen, ervaringen en gewoontes zijn opgeslagen. Via hypnose gaan we hiermee aan de slag. Dankzij (posthypnotische) suggesties, die relevant zijn voor je probleem wordt er gewerkt aan een blijvende, positieve verandering.

Een eenvoudige definitie van hypnose is:

“Een veranderde ervaringstoestand die wordt gekenmerkt door

een verhoogde bereidheid om suggesties en taken uit te voeren.”

Bijkomende informatie over hypnose:

In eerste instantie is het belangrijk om te beseffen dat elke hypnose een vorm van zelfhypnose is. De therapeut begeleidt je in dit proces, maar jij neemt wel de beslissing om in hypnose te gaan. De therapeut kan je dan ook niet in hypnose brengen als je dit niet wil. Hypnotiseerbaarheid kan geoefend worden. Je kan jezelf m.a.w. trainen om steeds sneller en dieper in trance te gaan. Sommige mensen hebben meer oefening nodig dan anderen.

De therapeut kan je niets laten doen tegen je wil. Je verliest helemaal niet de controle over jezelf zoals wel eens wordt gedacht. Door je onderbewustzijn aan te spreken ga je zelfs meer controle ervaren. De manier waarop hypnose binnen de medische of psychotherapeutische praktijk wordt gebruikt, wijkt dus nogal af van wat de meeste mensen zich daarvan voorstellen via showhypnose.

Je kan op ieder moment terugkeren uit hypnose. Er is nog nooit iemand in hypnose blijven hangen.

Iedereen ervaart hypnose anders, maar de meeste mensen ervaren hypnose als een aangename ervaring. Als je in trance bent, blijf je je bewust van je omgeving, maar deze verschuift meer naar de achtergrond. Eenmaal uit hypnose herinner je je alles wat er is gebeurd.

Hypnose is helemaal niet gevaarlijk als je je laat begeleiden door een goed opgeleide hypnotherapeut. Het is in elk geval belangrijk dat al je vragen over hypnose zijn beantwoord vooraleer dat je aan de eerste sessie begint. Dus vraag zeker eerst nog meer uitleg over die dingen die u bezighouden

Stromingen binnen hypnose:

Binnen hypnose kan er op verschillende manieren en met allerlei technieken levens veranderende resultaten gerealiseerd worden. Als we een simplistische indeling maken kunnen we spreken over 3 stromingen binnen hypnose.

Directe hypnose

De eerste manier is directe hypnose. Wanneer je ervoor kiest om voor een bepaald probleem in hypnose te gaan en je wenst geen langdurige begeleiding wordt er veelal met een vorm van directe hypnose gewerkt.

Een sessie met directe hypnose verloopt kort en krachtig. Er is geen uitgebreide intake nodig omdat alle informatie die daarmee verkregen wordt afkomstig is vanuit het bewuste niveau. Door middel van hypnose wordt er contact gemaakt met het onderbewustzijn en wordt deze gevraagd om alle veranderingen aan te brengen, nodig om je probleem op te lossen. De meeste mensen ervaren een directe verandering na 1 sessie maar soms zijn er meerdere sessies nodig om een probleem helemaal te verhelpen. Dit is persoonsgebonden.

Indien u liever eerst wat op verhaal komt of graag extra duiding geeft bij de aanmeldingsklachten dan raad ik u aan om eerst een intakegesprek te vragen. Na deze intake kan u een afspraak maken voor een sessie met hypnose. Eventueel kan u ook op voorhand een sessie van 90 minuten aanvragen. Gelieve dit bij het maken van de afspraak te vermelden.

Indirecte hypnose

Wanneer er gewerkt wordt met indirecte hypnose worden metaforen en symbolen gebruikt om zo tot verandering te komen. Met deze vorm van hypnose wordt meestal gewerkt therapeutische methodiek in een (langdurige) psychologische begeleiding.

Hypno – analyse

De derde manier is het toepassen van hypno – analyse waarbij we op zoek gaan naar de oorsprong van een probleem. Eenmaal het moment gevonden is waarop het probleem is ontstaan kan een therapeutische interventie ingezet worden om het probleem te verhelpen.

Toepassingsmogelijkheden

Hypnose heeft heel wat toepassingsmogelijkheden, zoals:

 • Stoppen met roken
 • Afslanken
 • Verslaving
 • Slaapproblemen
 • Angsten en fobieën
 • Stress
 • Pijn
 • Depressie
 • Zelfvertrouwen
 • Concentratie
 • Allergie
 • Traumaverwerking
 • Zwangerschap en bevalling
 • ….

Voor meer informatie over hypnose kan je terecht op www.vhyp.be/hypnose